Vægttabsstrategier


Hvordan bør et vægttab gribes an? Hvad hvis du ikke kan undvære sukker i kaffen, en god bøf eller godt med sovs? 


Læs med herunder og bliv klogere på, hvordan du kan opnå vægttab: 

Husk på at det der fungerer for dig garanteret ikke virker for din veninde 

...psssst. Selvom det der fungerer for mig muligvis ikke fungerer for dig, løfter jeg alligevel sløret for nogle af mine "hemmelige" strategier, som selvsagt nu ikke er så hemmelige mere 😉 


Hvad gør jeg for at være vægtstabil?

Jeg tror ikke jeg lyver, hvis jeg siger at jeg de seneste 10 år har vejet det samme. Ja, måske endda de seneste 15 år. Bevares, jeg tog en smule på under graviditeten, men ellers svinger min vægt ikke meget mere end 1 kg eller 2 (både den ene og anden vej) Om min krop finder sig i alt eller om jeg rent faktisk har fat i noget af det rigtige, ja det må en anden gøre sig klog på.


1. Reduktion i energiindtag:

- Underskud: generelt set ligger jeg i kalorieunderskud for at der til enhver tid er plads til ekstra mad til sociale arrangementer, kage til kaffen mm. Jeg har fundet måltider, der fungerer rigtig godt og sikrer mæthedsfornemmelse og som tilmed ligger en smule under mit ”budget” til det enkelte måltid. Jeg tæller ikke kalorier, men har erfaret over tid at jeg er vægtstabil ved de gentagelser jeg gør. Derfor spiser jeg eksempelvis 6/7 dage det samme til morgenmad. Hvorfor? Fordi jeg ved det virker for mig og fordi jeg bliver mæt og glad. Bevares, det kan varieres i valget af skyr/yoghurt, bær/frugt og crunch, men ellers er der ikke meget fancy pancy variation over det. Og skidt pyt. Variation betyder for mig at jeg ikke spiser morgenmåltidet til alle dagens 6 måltider🙋 For ja, jeg spiser 5-6 gange dagligt. Jeg kan styre mængderne til hovedmåltiderne, fordi jeg for det første aldrig bliver sådan rigtig gammel-sulten og fordi jeg kan se frem til et måltid "lige om lidt" igen. 


- Valg af makronæringsstoffer: Heldigvis har jeg en svaghed for gode sprøde salater og købe-frost-grøntblandinger, som er et glimrende middel til fylde og tyggearbejde. Foruden grønt, sørger jeg for at der indgår protein i hvert hovedmåltid. 


Bytte-bytte-købmand: nok mit absolut mest brugte trick. Jeg drikker meget sjældent energiholdige drikke (hverken sodavand eller saftevand m. sukker, alkohol, juice, mælk mm.), fordi jeg kort sagt hellere vil spise mine kalorier. 

Jeg synes at light mayo smager ligeså godt som alm. mayo og jeg nupper tit en skive knækbrød i stedet for en skive rugbrød for at spare lidt på kalorierne hist og her. 

Jeg er sikker på at mine købmandsgener (eller noget) i sig selv giver et større energiunderskud end jeg måske selv tænker over. 


Se nogle glimrende eksemplar på byttehandler herunder: 


Skyr vs. cremefraiche
Mayo vs. mayo light
Kærgården vs. kærgården let
Skærmbillede 2020-04-15 kl. 09.54.25
Aftensmad, carbs vs. grøntsager
Fløde vs. madlavningsfløde
Bacon vs. fedtreducere bacon
Blomkål vs. brune ris

2. Øget energiforbrug: 

Jeg er ”en af dem”, der dyrker motion både for velvære og god fysik (bevares), men i lige så høj grad for at kunne spise endnu mere lækker mad, når jeg er ”ude”. Derfor bliver mange også overraskede over de mængder jeg spiser, når jeg eksempelvis går ombord i buffeten eller kagebordet. Men over en periode, lad os sige en uge, ligger jeg stadig i energibalance, hvilket vil sige at jeg hverken har indtaget for lidt eller for meget ift. mit energibehov. Summen af kardemommen er at min strategi virker til UG – for mig vel at mærke......det var et lille indlæg om de kolde facts og strategier, men landet ligger også sådan at man ikke bare kan vælge og vrage og se resultater fra den ene dag til anden. Vedvarende vægttab kræver vane- og adfærdsændring. 

Fedt er det fedeste


Hvor fedt er fedt?

Læn du dig godt tilbage og læs med  👇

 

Protein: det de fleste ved og lidt mere til 


Bedre sent end aldrig - nu er vi nået til protein, ej at forglemme. Det absolut mest mættende makronæringsstof - JA TAK 💪


Bliv klogere på om, jo mere desto bedre er sandt når det gælder protein, om proteintilskud er nødvendigt og se proteinindholdet i en lang række føde- og drikkevarer. 


God læselyst"Svesken på disken" - kulhydrater er slet ikke så tossede endda

 

I mit arbejde er det mest udskældte makronæringsstof "kulhydrat" - fy for sa..n. Ja jeg smider den bombe. Hvorfor? Fordi flere fejlagtigt tror at en kulhydratfattig kost = garanteret vægttab. Heldigvis er det ikke sådan landet ligger og her kan I blive lidt klogere på de satans gavnlige effekter ved at spise både brød, frugt og kartofler: 

Gode råd om motivation og målsætning

 

Mon ikke du nikker genkendende til dette scenarie... du dropper alle søde sager og alkohol og nedlægger den ene maskine efter den anden i det lokale fitnesscenter. Du går ALL IN for at komme de skide bukseformindskende, stofædende, møgirriterende skabsmonstre til livs. Men du oplever efter noget tid at skabsmonstrene ikke forsvinder. De skide skabsmonstre æder sig kun større og større og dit tøj kryber mere og mere - eller også er det fyldet i tøjet der vokser 👚🙎. Noget er i hvert fald ravruskende galt.

Hvordan får du gjort kål på los monsters?

 

Take a breath og læs med her:

Min dagskost - et eksempel til inspiration


Jeg tæller hverken kalorier eller lever efter en særlig diæt. Jeg træffer fornuftige  valg størstedelen af tiden, spiser bland-selv-slik når den lyst er over mig og spiser god mad og drikker vin. Ja, i min livsstil er der plads til det hele (læs med fordel dokumentet ovenfor ☝️)


- Måltidsmønster: Jeg spiser 5-6 gange om dagen med ca. 3 timers mellemrum (både hverdag og weekend).

- Komponeneter: Jeg sørger for at fylde tallerkenen godt op med grove grøntsager og gode proteiner for at sikre en lækker mæthed. Det er lige før du får ondt i kæverne af at tygge og så fylder grøntsagerne godt på tallerkenen - det kan vores små blå (brune, grønne, regnbuens farver) øjne godt lide 👍


Morgen:

4 spsk. skyr

(evt. 50/50 af naturel skyr og Cheasy yoghurt eller skyr-yoghurt med smag)

1 stk. frugt eller 1 håndfuld bær

30 g crunch


Formiddag:

1 skive knækbrød med ost

1 stk. frugt


Frokost:

Lynhurtig æggekage á frostgrøntsager, kød og æg


Eftermiddag:

½ portion overnight oats (find opskriften lige herunder 👇) 


Aften:

Lasagne med råkost


Evt. aftensnack:

Lille portion skyr med crunch

   Mit absolutte yndlings-morgenmåltid:

Overnight oats

 

-2 dl. skyr

-½ dl. havre

-1 spsk. hytteost, 4 %

-1 spsk. chiafrø

-½ tsk. vanillepulver u. Sukker

-3 spsk. blåbær

-2 spsk. granola/müsli

 

OBS!skal laves dagen i forvejen. Bland skyr, havre, hytteost, chiafrø og vanillepulver sammen i en bøtte og stil den på køl natten over. Top med friske eller frosne blåbær og granola.

 

Næringsindhold: 317 kcal, 30 g protein, 30 g kulhydrat, 6,6 g fedt

 

Et morgenmåltid der både fungerer supergodt på trænings- og restitutionsdage og som grundet det høje proteinindhold sikrer god mærhedsfornemmelse.

Desuden er måltidet genialt til tidlige arbejdsdage 😉 

 

 

 

 

 

Sund i Balance v/ Karina Jakobsen

Tlf. 20 47 13 69

CVR-nr. 37378933